Do’s & Don’ts i Disneyland

Jeg har stadig ømme fødder!

Ømme fødder er en af de mere uønskede souvenirs man får med hjem efter 4 dage i Disneyland Paris. Og dér har jeg lige været – 4 dage, 5 nætter sammen med familien. På Compass-Club på Newport Bay Club hotellet. Luksusudgaven, ja, der skulle ikke mangle noget på dette års sommerferie.

Jeg havde egentlig aftalt med mig selv at jeg skulle have en afslappende tur. Sidde på en bænk og betragte parkens gæster imens børnene fløj i Dumbo-karrussel. Bare sidde og nyde stemningen og magien. Fra mine rigtig mange besøg kender jeg parken ud og ind – og i virkeligheden nok også bedre end de fleste cast-members (det hedder personalet i Disneys parker). Men alligevel endte jeg med at stå ½ time i kø til Pinnochio forlystelsen og 45 minutter til den nyrenoverede Big Thunder Mountain.

Og jo, jeg brugte alle trick’sne. Fastpass, ekstra magic hours, starte bagerst i parken, og gå amok i forlystelserne imens paraden kørte. Men sagen er bare den, at jeg bliver 7 år i det øjeblik jeg træder ind i en forlystelsespark, og i sagens natur derfor løber rundt og utålmodigt skal prøve det hele! Dertil har jeg fået to børn, som med besøg i adskillige parker rundt om i Europa er lige så tossede med karusseler og rutschebaner som mig. Og så er der ikke andet for end at bruge tiden på fuld tryk og løbe fra den ene forlystelse til den anden.

8 meter høj drage
En 8 meter høj ildsprudende drage er blandt de nye storslåede syn som møder dig i Paraden Stars on Parade
Disneyland Paris fejrer i år 25-års jubilæum, og det er tydeligt at mærke og se at de forsøger at gøre netop denne sæson lidt mere festlig. Shows og parader er mere storslåede end nogensinde før. De populære figurer uddeler autografer og inderlige kram over alt i parkerne, og de nymalede forlystelser vidner om at resortet, foruden at fejre sig selv, også gør en aktiv indsats for at vende den negative besøgsudvikling, som parken i de senere år har oplevet. Terrorbegivenhederne i Frankrig får skylden, men som tilbagevendende gæst kan jeg ikke helt lade være at skele til den dårlige økonomi, som resortet altid har haft. Det har i en årrække medført en manglende vedligeholdelse og nyudvikling og der ér stadig mange steder, hvor parken ser meget træt ud. De mange, og gentagne driftstop på forlystelserne bidrager heller ikke til en positiv stemning, men det er værd at huske at attraktionerne i Disneyland en teknisk særklasse. I Tivoli kan man nøjes med at tænde for stikkontakten og så kører Dæmonen. I Disney, derimod, skal selve maskinen virke - sammen med lys, lyd, preshow og mekaniske figurer. Det er lidt mere komplekst og årsagen til at driftstop oftere kan forekomme. Men lad os nu ikke dvæle ved de negative ting.

Parken er inde i en udvikling. Der kommer over de næste år til at ske mange ting dernede. Blandt andet er det netop blevet annonceret at New York hotellet omdannes til et Marvel superhelte hotel, og lur mig om ikke den længe ventede Ironman attraktion i Studios parken følger efter…

Torneroseslottet
En god plads foran Torneroseslottet er et must hvis man skal have den fulde oplevelse af Disneylands nye Illuminationsshow. Men det kræver at du finder din plads mindst en time før showstart. Showet er ventetiden værd!
Hvor Studios parken med de senere års nødvendige tilføjelser som Tower of Terror, Toystory Playland og senest Ratatouille er blevet tilgodeset, har det i de sidste par år, frem mod jubilæet, været den ”originale” Disneypark, som har fået opmærksomheden. Og det er alle steder i parken at der er sket noget. Big Thunder Mountain står som næsten ny. Kun næsten, fordi vand-sprøjt-effekten i floden og den nye eksplosionseffekt i minen, ikke virkede ved mit besøg. I Fantasyland er både Peter Pan, Pinnochio og Alice i Eventyrland blevet frisket op og i Discoveryland er Star Wars for alvor flyttet ind med et opdateret og meget velkørende Hyperspacemountain, Jedi Academy og Star Tours. Om ganske få dage genåbner også den klassiske Pirates of the Caribbean-forlystelse, hvor både ny musik, flere effekter, renoverede figurer og, som den helt store nyhed, Captain Jack Sparrow er klar til at modtage resortets mange forventningsfulde gæster. Den daglige parade er storslået som aldrig før og det tidligere Disney Dreams show på slottet er blevet fornyet og sætter et spektakulært punktum på dagen i en kaliber som kun Disney kan gøre det.

Ur på Mainstreet
Alting er malet, pudset og rengjort og Disneyland fremstår næsten ligeså flot som på åbningsdagen for 25 år siden.
Efter 25 år funkler Disneyland Paris stadig af magi, og går dette års sommerferie til Paris er det absolut værd at bruge en dag eller to i selskab med Mickey Mouse og hans venner. Skal du besøge parken så brug lige yderligere to minutter på at læse mine tips nedenfor:

 1. Bor du på Disneys hoteller tilbydes ”Ekstra Magic Hours” – her kommer hotelgæster eksklusivt ind i Disneyland parken 2 timer før andre gæster, og skønt det kun er udvalgte forlystelser som er åbne, så er det værd at tage med, for køerne er signifikant kortere end senere på dagen.
 2. Kom tidligt og start bagerst i parken. Parkerne åbner officielt først kl. 10, men Disney lever af at levere magi og derfor sker det også at de ”på magisk vis” ofte åbner portene før. Når du er kommet ind så løb ned bagerst i parken og arbejd dig fremad.
 3. Fastpass, Fastpass, Fastpass. De mest populære forlystelser har Fastpass – og det er gratis for alle. Alt du skal gøre er at scanne din billet og så får du en særlig billet som indenfor et bestemt tidsrum, via en særlig kø-gang, giver dig mulighed for at springe en stor del af køen over. Den tid du nu sparer kan du så bruge på andre forlystelser, på at spise eller på at shoppe i parkens mange butikker. Bemærk dog at du kun kan trække ét Fastpass ad gangen, og at du først kan trække et nyt når tiden på dit aktuelle Fastpass er udløbet.
 4. Vær i god tid til Parade og Illuminationer. Begge dele er ovenud populære så det gælder om at tage opstilling mindst en time før, hvis man skal have de gode pladser. Paraden kører fra Small World i Fantasyland, via Royal Castle Stage og Central Plaza, ned ad Mainstreet og rundt på Town Square. Illuminationsshowet foregår på slottets facade, hvorfor en god plads foran slottet, på Central Plaza, giver den bedste oplevelse.
 5. Har du flere dage, så se parade og illuminationer den første dag og udnyt på dag 2 at der er kortere kø i forlystelserne imens paraden kører og folk tager opstilling til Illuminationsshowet.
 6. Vil dine børn møde figurerne og have autografer, så bemærk: Den billigste autografbog koster €8, så en blok eller notesbog hjemmefra kan spare dig for lidt penge. Bemærk også at figurer nogle steder udskiftes, sådan at du f.eks. overfor Cowboy Cookout Barbecue om formiddagen kan møde Woody og om eftermiddagen Jessie fra Toystory. Vil du møde Star Wars figurerne Darth Vader eller Kylo Ren så bemærk at det ikke er tilladt at tage billeder – de kan købes fra den nette sum af ca. €20. Det skal tilføjes at hverken Darth Vader og Kylo Ren giver autografer.
 7. Darth Vader
  Jeg faldt i... og købte den store pakke med 3 billeder og download. Pris: €36!
 8. Bor du på hotellerne, så udnyt shoppingservice. I stedet for at slæbe rundt på poser med dine souvenir-indkøb kan du få det hele bragt direkte til dit hotel. Du skal blot købe inden kl. 15.
 9. Gode sko er et must. Du kommer lynhurtigt til at gå 15-20 km, så selvom du har taget dine fodformede gekkosko på så er ømme fødder nærmest uundgåeligt, og dine fødder vil takke dig for at vælge de komfortable sko fremfor de håndsyede italienske.
 10. Skal du bo i Disneyland, så overvej at opgradere dit værelse (kun på Sequoia Lodge, Newport Bay Club, New York og Disneyland Hotel) til et ”club”-værelse. Foruden bagageservice, valet-parkering og særlig modtagelse, så får du adgang til lounge med ekstra god morgenmad, samt eftermiddagssnack, ligesom du får særlige hotel-Fastpass. Ift. eftermiddagssnack kan dette sagtens fungere som en sen frokost eller en tidlig, let, aftensmad – og så er opgraderingen næste tjent ind igen.
 11. Hold dig opdateret med Disneyland Paris App´en. Før du besøger parkerne så download Disneyland Paris app´en til din mobil. Her kan du foruden at finde vej rundt, holde dig opdateret med køtider, showtider og hvor du kan møde hvilke figurer. Bemærk dog at der ikke er Wifi i parkerne, og at dataforbindelsen i området er af meget skiftende karakter.

God tur og god fornøjelse.