Dyreparkernes dilemma

I en forlystelsespark er der forlystelser, i et akvarium er der fisk og i en zoologisk have er der dyr. Det er logisk, det er enkelt og sådan har det altid været. Men med de senere års udvikling i attrraktionsindustrien ser billedet ikke nødvendigvis sådan ud mere.

Det kaldes hybrid, når en park både har lidt af det ene og lidt af det andet. I Danmark er det stadig relativt nyt, men skeler vi f.eks. til USA eller England er fænomenet ikke så nyt endda. Bare se på Seaworld, Busch Gardens eller Chessington World of Adventure.

Herhjemme har Tivoli fået Akvarium, LEGOLAND har både pingviner og fisk, men den attraktion som nok springer mest i øjnene er Knuthenborg Safaripark som for et par år siden åbnede en stor vandrutschebane. Parkenes investering i overnatningsfaciliteter skaber også hybrider, for hvad har Fårup Sommerlands kerneforrretning, forlystelsespark, egentlig med hoteldrift at gøre?

Aqua safari - Serengeti Park
I tyske Serengeti Park er der opbygget en hel forlystelsespark i tilslutning til safariparken. Her kan man blandt andet, i Aqua Safari, prøve at sejle afsted med 50 km/t på ægte Air-boats fra Florida. Foto: Serengeti Park
I fremtiden kommer vi til at se endnu mere af den slags. Liseberg i Göteborg er på vej med et stort nyt hotel OG vandland, Europa Park ligeså og om ikke så mange år kan man bo i en ægte pirat landsby i Djurs Sommerland. Men det er nu ikke hoteller og vandlande jeg i mit blog-indlæg her vil forholde mig til, men derimod, som overskriften siger, dyreparkeres investering i forlystelsesattraktioner.

Som med forlystelsesattraktioner kræver det kontinuerlige investeringer at fastholde gæsternes interesse, og for dyreparker er det både svært og dyrt. Det kan godt være at der findes 9 forskellige giraf-arter og at kejsertamarinen er blot 1 af de 40 arter der findes i egernabe familien. For entusiasten vil det være en god nyhed hvis Københavns Zoo fik en Masai giraf (aktuelt har Zoo kun Netgiraffer), men for den almindelige gæst det det ”bare” en giraf som alle andre. Nyheder skal være større eller mere synlige. Nye anlæg, ny typer af dyr eller nye måder at se og opleve dyrene på.
Et nyt anlæg hvor du i din bil kan køre inde mellem ulvene, eller et fantastisk nyt isbjørneanlæg hvor du i en akryltunnel kan komme helt tæt på isbjørnene. Dét er nye oplevelser som skiller sig ud. Men hvad så med forlystelser? Kan de passe ind?

Kilimanjaro Safari
Kilimanjaro Safari i Animal Kingdom i Walt Disney World er i min optik en perfekt sammensmeltning imellem forlystelses og dyreoplevelse. Foto: Disney
Personligt har jeg det lidt ambivalent med forlystelser i en dyrepark. Congo River i Knuthenborg er en skøn vandrutschebane, men jeg synes måske ikke rigtig at forlystelsen passer til Knuthenborg. Jeg véd at gæsterne er rigtig glade for den – det er jeg også selv, ligesom jeg er rigtig glad for Knuthenborg safaripark i det hele taget. Men forlystelsen virker alligevel, på mig, lidt malplaceret. Det kan godt være det er mig der er reaktionær, men hvad har den med dyreoplevelsen at gøre? Og for at tage et andet eksempel fra vores svenske naboer. Hvad har det med dyreoplevelsen at gøre når svenske Kolmården senere i år åbner en af verdens største trærutschebaner? Forstå mig ret. Det er ikke fordi jeg ikke går ind for fornyelse og nytænkning. Det gør jeg helt bestemt – men ikke for enhver pris.

I min verden skal oplevelsen hænge sammen. Forlystelser kan være fine i en dyrepark, og jeg kan komme i tanke om flere gode eksempler herpå: Kolmårdens svævebane over savannen, Hannover Zoos bådsafari, Kilimanjaro Safari i Disneys Animal Kingdom. Hver især fantastiske attraktioner og oplevelser som passer ind og understøtter oplevelsen af dyrene. Også Ree Park og Safaris Land Rover Safari skal fremhæves som et godt eksempel, ligesom jeg ser meget frem til at se og prøve parkens nye togbane, Black Beauty, Amerika Expressen.

Amerika Express
Damplokomotivet Black Beauty som skal trække Amerika Expressen er en kopi af et ægte damplokomotiv fra 1800-tallet.
Jeg er forlystelsesekspert og bevæger mig derfor ud i en gråzone når jeg tager stilling til dyreparker. Men når dyreparkernes investerer i forlystelser og dermed bliver hybrider, så finder jeg det ok at give en kommentar med på vejen. Som sagt er mit ønske ikke at være en sur gammel mand, som er imod innovation og nye oplevelseskoncepter. Min pointe er blot at oplevelserne skal hænge sammen, og i en dyrepark ér det dyrene som er hovedattraktionen - og det skal de blive ved med at være! I min verden er det derfor afgørende at man, som dyrepark, gør sig enormt umage og tænker sin nye forlystelsesattraktion i den samlede oplevelse, historiefortællingen og omgivelserne. På den måde kan man nemlig nå til det punkt hvor gæsterne bliver betaget og kommer igen og igen.

Og når det så er sagt, så glæder jeg mig til at se og opleve Knuthenborg Safariparks nye Kilimanjaro klatrevulkan, som jeg synes er en rigtig fin tilføjelse til den i forvejen helt fantasiske legeplads!

Knuthenborg Safaripark åbner for sæsonen den 30. april.
Læs mere her

Ree Park og Safari er åben for sæsonen. Amerika Expessen åbner den 22. maj.
Læs mere her