Yo-ho Yo-ho a Pirate´s Life for me

Har du besøgt Disneyland klinger overskriften på artiklen her nok velkendt i dine ører. Ordene stammer fra omkvædet på den nærmest ikoniske sang fra forlystelsen Pirates of the Caribbean og er for mange nærmest ligeså synonymt med Disneyland som prinsesseslottet og Mickey Mouse.

Walt Disney and Pirate
Walt Disney sammen med én af forlystelsens piratfigurer.
Pirates of the Caribbean, eller på dansk De caribiske pirater åbnede for første gang i det originale Disneyland i Anaheim i Californien i 1967 og var den sidste forlystelse som Walt Disney selv var indblandet i udviklingen af. For den uindviede er der tale om en bådforlystelse af den såkaldte ”Dark-ride” type, hvor man sejler ind i piraternes verden og tager del i alt fra et sørøverslag, plyndringer, klippegrotter og funklende guldskatte.

Forlystelsen er siden blevet introduceret i Walt Disney Worlds Magic Kingdom (Orlando) i 1973, i Tokyo Disneyland i 1983 og i Disneyland Paris i 1992 og er, med undtagelse af Disneys Park i Hong Kong én af de forlystelser som kendetegner Disneys Parker – ikke mindst pga. den sans for detalje og perfektionisme som kun vanskeligt (og mod meget store budgetter) kan overgås.

Jack Sparrow Animatronic
Kaptajn Jack Sparrow er flyttet ind i forlystelsen og kan flere gange opleves under turen i forlystelsen. Her i slutscenen i versionen i Magic Kingdom i Walt Disney World.
Forlystelsen har i lighed været inspiration til den velkendte filmserie af samme navn. Her er vi blevet dus med den legendariske og altid lettere berusede Kaptajn Jack Sparrow, Barbossa, Will Turner, Elisabeth Swan og ikke mindst Davy Jones. I takt med filmenes popularitet er figurerne flyttet ind i forlystelserne, ligesom forlystelsens kendingsmelodi også flere steder har måttet vige pladsen for Hans Zimmers pompøse soundtrack fra filmene. Fra nytår 2017 lukker piratforlystelsen i Disneyland Paris også ned for en periode, for til højsæsonen 2017 igen at åbne op i fornyet udgave og med Jack, Barbossa og Jones blandt forlystelsens figurer.

Jeg skrev for nyligt et blogindlæg om det massive anlægsprojekt at det nye Shanghai Disneyland. Parken, som officielt åbner i starten af juni, har for nyligt slået dørene op for en periode med prøveåbninger. Tusindvis af gæster har allerede besøgt parken og dermed er også de første film fra forlystelserne begyndt at dukke op på nettet.

Shanghai Disneyland har også en Pirates of the Caribbean forlystelse – men den klassiske form er fuldstændig udskiftet og forlystelsen tager 100% udgangspunkt i de populære film. Og wow siger jeg bare! Forlystelsen overgår alle forventninger og viser hvordan Disney igen med en overlegen sans for detaljer, brug af teknologi og tilgang til historiefortælling kan sætte nye standarder for udvikling af dark-rides.

Se film fra forlystelsen her og bedøm selv!